Kaasmakerij

Graag stel ik me aan u voor als de kaasmaakster op het bedrijf. In de kaasmakerij komt mijn liefde voor koeien, kaas en het biologische bedrijf tot uiting. Door ook regelmatig te melken ken ik de koeien. Het is prachtig om van hun melk kaas te maken: Zwaluwgekwetter, biologische witschimmelkaas uit Lievelde.

Puur

Zwaluwgekwetter kaas is puur. Aangezien al het voer zelf verbouwd wordt is het duidelijk wat de koeien te eten krijgen en daarmee welke melk ze geven. Tevens wordt er al jaren antibioticavrij gewerkt. De melk is dus puur melk zoals het moet zijn.

 

Kaas van Achterhoekse bodem

 

Zwaluwgekwetter produceren we in twee varianten.
De milde variant is toegankelijk voor iedereen door de milde, volle smaak.
Zwaluwgekwetter Temperament is meer uitgesproken van smaak voor de liefhebber. Door het gebruik van een ander zuursel krijgt de kaas een enigszins Frans karakter. 

Zwaluwgekwetter wordt gemaakt van verse, rauwe koemelk. Dus zonder enige bewerking (koelen of verhitten) gaat de melk rechtstreeks naar de kaasmakerij. Aan de melk wordt alleen zuursel, witschimmelcultuur en stremsel toegevoegd. Het stremsel is microbieel: d.w.z. van niet-dierlijke herkomst zoals lebstremsel. De kaas gaat kort in een zoutbad om daarna de schimmel te laten groeien en te rijpen. Als ze mooi wit zijn dan worden ze verpakt. Hierna gaat de rijping verder; de kaas rijpt van buiten naar binnen, dus bij jonge kaas kan de kern nog stevig zijn en onder de korst al zacht. Smaken verschillen maar over het algemeen is zwaluwgekwetter tussen 6 en 9 weken het lekkerst.

Zoals het voor alle kaassoorten geldt: het smaakt het best bij kamertemperatuur.



Door de respectvolle manier van omgaan met de koeien en het land heb ik het volste vertrouwen in het smaakvolle eindprodukt: kaas van Achterhoekse bodem.

Hermiene Makkink

Bij vragen over Zwaluwgekwetter: 06 11622766

line
line